Rietmat Bonaire 200x600cm

Vorige Artikel 6 van 6
€ 45,00 (inclusief 21% btw)
Aantal

​​​Rietrollen zijn gemaakt van natuurlijk zoetwater riet. Arends Natuurlijk selecteert de beste soorten Riet om deze te laten verwerken in Rietmatten (vaste matten) en Rietrollen (oprolbaar). Door het gebruik van de beste soorten Riet hebben de Rietrollen een lange levensduur 

  • Afmeting BxH: 200 x 600 cm
  • dikte van de mat: ca 8 mm
  • Per rietstengel gebonden met kunststof draad
  • decoratiemat

 

Eigenschappen van Riet:

Riet  is een plant die tot de grassenfamilie behoort. De plant is prominent aanwezig aan waterkanten. Riet breidt zich op drie manieren uit: door zaad, door wortelstokken en door uitlopers, dat wil zeggen horizontale stengels waarbij op de knopen een nieuwe plant ontstaat.

Riet kan 1-3 m hoog worden. De stengel staat stijf rechtop en het 1-3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen

Riet is een plant die echt met alle winden meewaait. Het riet moet dat ook wel, want het groeit meestal op plaatsen waar de wind vrij spel heeft.

Riet heeft enkele eigenschappen die het de mogelijkheid geven om stormen te doorstaan

riet is  flexibel, daarnaast is het ook nogal sterk.

De flexibiliteit van riet zit deels in de buigkracht van de stengel, maar er is een tweede manier die duidelijk zichtbaar meewerkt. Na een periode met wind uit een vaste richting kunt u in een rietkraag zien hoe de plant zich staande houdt: alle bladeren wijzen in dezelfde richting.

Rietbladeren zitten met een lange schede rond de stengel vast. Deze schede zit niet aan de stengel, maar er omheen. Daardoor ontstaat een huls die kan draaien rond de hoofdstengel. Zo werkt ieder blad als een windvaan en draait bij harde wind gewoon weg. De wind heeft zo bijna geen greep.

Om dit mechaniek te laten werken, moet de stengel natuurlijk wel sterk genoeg zijn.

Voor de levensduur van Riet is het volgende van belang:

  • Hoe droger het riet blijft, hoe langer de levensduur. Vooral dakdekkers hebben hier ervaring mee. Een rieten dak met een dakhelling van 45 graden gaat 20-40 jaar mee. Bij een kleinere dakhelling wordt de levensduur aanzienlijk korter. Dus hoe steiler het dak des te langer is de levensduur
  • De levensduur van Rietmatten is ook afhankelijk van de constructie en bevestiging. Er moet altijd voor gezorgd worden dat de rietmat niet gaat bewegen (klepperen) in de wind. Daardoor kan er mechanische schade ontstaan.
  • Rietmatten dienen bij voorkeur een eindje boven de grond geplaatst te worden.Het beste worden de matten of rollen op een plank of regel bevestigd zodat ze vrij van de grond staan. Rietmatten die op de grond staan drogen niet goed en dan geldt weer: Hoe droger het riet blijft....hoe langer de levensduur.

 

 

© 2013 - 2020 Arends Natuurlijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel